Παλιά....πολύ παλιά, όταν υπήρχε μόνο ένας τύπος βερνικιού, το γυαλιστερό με διαλύτη πολυουρεθάνη που μύριζε για βδομάδες μετά την εφαρμογή του, υπήρχε και η άποψη ότι είναι και το πιο ανθεκτικό, ότι θα αντέξει για πάντα, κ.α. Μερικοί το νομίζουν και ακόμα αυτό !!Είναι βλέπεις φτηνό υλικό!

Έτσι λοιπόν συνήθως είχαμε επιφάνειες με μπιμπίκια, θολούρες και πάσης φύσεως πασαλείμματα που ήταν αναπόφευκτες λόγω της χρήσης του τύπου του βερνικιού αυτού.

Εδώ και χρόνια ( εγώ τα χρησιμοποιώ περίπου 10 χρόνια) υπάρχουν στην αγορά οικολογικά βερνίκια , εγχώρια και ευρωπαϊκά, που είναι απλά τέλεια για τη συντήρηση του ξύλινου δαπέδου σας.

Κυκλοφορούν σε γυαλιστερό, σατινέ και ματ, είναι ενός ή 2 συστατικών και έχουν σαν διαλύτη το νερό.
Τα οικολογικά βερνίκια είναι άοσμα, μη τοξικά και στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα πράγμα που έχει επίπτωση στο χρόνο και το κόστος των εργασιών .
Η επιφάνεια είναι τέλεια στρωμένη, χωρίς φουσκάλες και μπιμπίκια. Όταν δε περάσει και το επιθυμητό διάστημα σκλήρυνσης  χαράζονται πιο δύσκολα απο τα παλιά βερνίκια.

Το γυαλιστερό, σατινέ και ματ οικολογικό βερνίκι ειναι εξίσου ανθεκτικό.

Στα παρακάτω ξύλινα πατώματα  έγινε συντήρηση με οικολογικό βερνίκι ματ. Λέγονται μωζαΐκ παρκέ και τοποθετούνται επικολλητά σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Έχουν πάχος 10mm και γίνεται σε αυτά τρίψιμο και λουστράρισμα όπως σε όλα τα μασίφ ξύλινα πατώματα.

Συντήρηση ξύλινου μωζαΐκ παρκέ με μάτ βερνίκι

Συντήρηση ξύλινου μωζαΐκ παρκέ με μάτ βερνίκι

Συντήρηση ξύλινου μωζαΐκ παρκέ με μάτ βερνίκι

Συντήρηση ξύλινου μωζαΐκ παρκέ με μάτ βερνίκι