Ο πατωματζής συγκαταλέγεται στους εμπειρικούς τεχνίτες και αποτελεί μέρος ενός συνόλου επαγγελματιών που ασχολούνται γύρω από τη κατασκευή, συντήρηση και επισκευή οικοδομικών κατασκευών .

Αντικείμενο του είναι η τοποθέτηση ,η συντήρηση και η επισκευή ξύλινων πατωμάτων . 
Κάποιοι ,όπως εμείς, ασχοληθήκαμε και με τη επένδυση σκάλας με ξύλο .




πατωματζής και ξύλινο πάτωμα



Συνήθως όταν πρόκειται για τοποθέτηση καινούργιου ξύλινου πατώματος , έχει την υποχρέωση της επιμέτρησης του χώρου και της σωστής παραγγελίας ως αναφορά τη ξυλεία .

Οι εργασίες ξεκινάνε με το  καδρονιάρισμα χρησιμοποιώντας καδρόνια, που συχνά είναι απο έλατο.
Αυτή η φάση είναι πολύ σημαντική γιατί προϋποθέτει σωστό αλφάδιασμα. Πολλές φορές  τοποθετείται επιπλέον κόντρα πλακέ θαλάσσης ή τάβλες για επιπλέον σταθερότητα και έπειτα μπαίνει κολλητό ή καρφώνεται ένα ένα το παρκέτο, που θα αποτελέσει το κυρίως πάτωμα .

Τέλος τοποθετούνται τα σοβατεπιά περιμετρικά και κατόπιν αρχίζει η διαδικασία λουστραρίσματος που περιλαμβάνει το τρίψιμο και το γυάλισμα της ξύλινης επιφάνειας με ειδικά αστάρια και βερνίκια.

Ο πατωματζής κάνει μεν χειρωνακτική εργασία αλλά παράλληλα έχει την ικανότητα και την εμπειρία να κάνει σωστούς υπολογισμούς ή να βρίσκει λύσεις  σε προβλήματα που προκύπτουν όταν χρειαστεί.


Εν κατακλείδι το πνεύμα συνεργασίας ,η συνέπεια, η καλαισθησία, το μεράκι και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του σωστού πατωματζή.


Όποιος μας γνωρίζει ξέρει ήδη πως τα παραπάνω συνθέτουν και το δικό μας προφίλ !


Νίκος Τσότσος
 πατωματζής απο το 1993