Τακτική συντήρηση - Καθαρισμός σε ξύλινα πατώματα

Για να διατηρηθεί το ξύλινο πάτωμα σε καλή κατάσταση συνιστούμε:

· Τοποθετήστε στην είσοδο της κατοικίας ένα χαλάκι που θα παραμένει πάντα καθαρό όπου θα καθαρίζονται τα παπούτσια από τις σκόνες , λάσπες και πετραδάκια.


· Σε τακτά διαστήματα αφαιρείτε την σκόνη με σκούπα ή με ηλεκτρική σκούπα
Καθαρίζετε το πάτωμα με ένα πανί βρεγμένο σε νερό ή σφουγγαρίστρα πολύ καλά στημένη και ουδέτερο απορρυπαντικό για πατώματα αλλά όχι με απορρυπαντικό που παράγει αφρό.


· Να τοποθετούνται στα έπιπλα και καρέκλες συχνά ειδικά τσοχάκια για τυχόν τραυματισμούς του ξύλου και για τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους.


· Η πρώτη καθαριότητα του πατώματος μπορεί να γίνει μόνο μετά 15 ημέρες από το λουστράρισμα.


Η συντήρηση του πατώματος μπορεί να αρχίσει μετά από 2-4 εβδομάδες από το λουστράρισμα.


Τα βερνίκια υδατικής βάσης απαιτούν μία πιο συστηματική και προσεκτική συντήρηση.


Σημείωση: Η χρήση των προϊόντων συντήρησης θα πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του τεχνίτη.Παρκέ διαρκείας - Γυάλισμα 

Το ξύλινο πάτωμα, μετά από χρόνια χρήσης, μπορεί να παρουσιάσει φθορές και ζημιές.
Αντίθετα με πολλά άλλα είδη πατωμάτων, αυτό μπορεί να ανακαινιστεί τελείως μέσω νέας λείανσης της φθαρμένης ξύλινης επιφάνειας που παρουσιάζει χτυπήματα, λεκέδες ή ξεφτίσματα .

Η λείανση αφαιρεί όλα τα ίχνη προηγούμενων παρεμβάσεων (παλιά βερνίκια, παρκετίνες, συντηρητικά που περιέχουν, μεταξύ των άλλων, λάδια σιλικόνης κλπ).Η λείανση αρχίζει με τρίψιμο με χοντρό γυαλόχαρτο, για να αφαιρεθεί πιο εύκολα το παλιό σκληρό βερνίκι, και συνεχίζεται με δύο χέρια τρίψιμο ακόμα, αφού προηγουμένως στοκαριστεί όλη η επιφάνεια.


Νίκος Τσότσος - πατωματζής
Τρίψιμο πατώματος με παρκετομηχανή

Καθαρισμός και συντήρηση  σε ξύλινα πατώματα
Στοκάρισμα όλου του ξύλινου δαπέδου

Μετά το πλήρες στέγνωμα του στόκου και το φινίρισμα της παρκετομηχανής θα γίνει το νέο λουστράρισμα που περιλαμβάνει δύο χέρια αστάρι και δύο χέρια βερνίκι διαρκείας.


Αστάρωμα σε ξύλινο πάτωμα
Αστάρωμα σε ξύλινο πάτωμα


Καθαρισμός και συντήρηση  σε ξύλινα πατώματα
Λουστράρισμα σε ξύλινο πάτωμα με ρολόΜην είστε αυστηροί στην επιφάνεια του βερνικωμένου δαπέδου, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το δάπεδο είναι μια επιφάνεια που επεξεργάστηκε με υλικά και τρόπουs ώστε να πατηθεί και πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή, σε αντίθεση με έπιπλα ή άλλες ξύλινες επιφάνειες.