Ενίοτε και ειδικά για τους παλιούς, το ξύλινο πάτωμα έπρεπε να είναι γυαλιστερό .Να είναι καθρέπτης ,"αεροδρόμιο" όπως έχουν πει διάφοροι πελάτες κατά καιρούς.

Πριν περίπου 15 χρόνια το να γυαλίζει το πάτωμα ήταν μονόδρομος. Δεν υπήρχε κάτι άλλο που να αντέχει.Τα βερνίκια αυτά είχαν διάφορα ονόματα. Ήταν τα περιβόητα 2 συστατικών ή πολυουρεθάνης, αν τα έχετε ακούσει έτσι.

Αργότερα μπήκαν στην αγορά βερνίκια σατινέ(μέτριας γυαλάδας) πάλι 2 συστατικών αλλά με διάφορα προβλήματα όπως φουσκάλες και θαμπάδες.

Τα γυαλιστερά βερνίκια ή βερνίκια πολυουρεθάνης(λες και τα άλλα δεν είναι) ή 2 συστατικών(όλα τώρα 2Σ είναι) έχω σταματήσει να τα δουλεύω εδώ και 10 χρόνια περίπου. Οι λόγοι; Πάρα πολλοί. Μέτριου φινιρίσματος επιφάνεια, "πλαστικής όψης" επιφάνεια χωρίς φινέτσα, φουσκάλες, μπιμπίκια, άσχημη συμπεριφορά όταν έχει κρύο ή ζέστη, η γυαλάδα είναι προσωρινή και φεύγει πολύ σύντομα είναι μερικοί λόγοι.

Να γυαλίζει λοιπόν το πάτωμα μου ή όχι; Καλό ερώτημα . Αν με ρωτήσετε σας λέω όχι. Τους λόγους... τους έγραψα απο πάνω,

Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν χρησιμοποιώ σατινέ ή σπάνια ματ οικολογικό βερνίκι 2Σ. Η σατινέ επιφάνεια προσδίδει αρχοντιά και πλούσια ομορφιά στο ξύλινο πάτωμα. Το κάνει έπιπλο. Ελευθερώνει τη γοητεία και θαλπωρή του ξύλου.  Εκτός όμως απο την ομορφιά δεν φαίνεται η σκόνη και οι μικρές γρατσουνιές. Αυτοί είναι μερικοί απλοί και αθώοι λόγοι που με έκαναν να μη χρησιμοποιώ γυαλιστερό βερνίκι. Υπάρχουν κι άλλοι πιο σοβαροί αλλά δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε εδώ για ευνόητους λόγους.

Το παρόν άρθρο αφορά τη γνώμη μου και μόνο. Σκέψεις και συμπεράσματα βγαλμένα  μέσα απο τη 25ετη μου εμπειρία. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του...

Δείτε εδώ ενα πρόσφατο δείγμα απο ενα δρύινο ξύλινο πάτωμα περασμένο με σατινέ οικολογικό βερνίκι.



Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι
Λεπτομέρεια στο καθάρισμα του ξύλινου σοβατεπιού

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι

Ξύλινο πάτωμα με σατινέ βερνίκι