Εδώ και αρκετές δεκαετίες η Αφρική υπήρξε η κύρια πηγή εφοδιασμού, κυρίως της Ευρώπης, σε αρίστης ποιότητος, σκληρής και ανθεκτικής σε μικροβιακούς παράγοντες και έντομα ξυλεία για εφαρμογές όπως κατασκευές εξωτερικού - εσωτερικού χώρου (ξύλινα πατώματα), καταστρώματα πολυτελών γιοτ, γεφυρών κ.α.

Ένα απο τα αρκετά είδη ξύλινου πατώματος που φύεται στη Μαύρη Ήπειρο είναι το doussie (ντουσιέ).

Ξύλινο πάτωμα doussie

Το doussie χαρακτηρίζεται σαν άκρως ανθεκτική ξυλεία σε παράγοντες όπως υγρασία, επιθέσεις απο έντομα και σκληρών καταπονήσεων  λόγω χρήσης. Ενδεικτικό της ανθεκτικότητας είναι η χρήση του doussie κυρίως στα Νότια προάστια της Αττικής που η υγρασία είναι υψηλότερη.

Το χρώμα του doussie είναι σχετικά ανοιχτόχρωμο, μπεζ-κίτρινο πριν το λουστράρισμα κατα τη τοποθέτηση. Μετά το λουστράρισμα αποκτά μια καφεκόκκινη απόχρωση που όμως μετά την έκθεση σε ήλιο(πχ παράθυρα) τείνει να σκουραίνει έντονα. Η χρήση οικολογικών βερνικιών ελαχιστοποιεί το φαινόμενο αυτό.

Συντήρηση με τρίψιμο και λουστράρισμα σε ξύλινο πάτωμα doussie

Τα ξύλινα πατώματα τοποθετήθηκαν απο μας πριν απο 5 χρόνια. Λόγω έντονης φθοράς χρήσης έγινε στα πατώματα συντήρηση . Χρησιμοποιήσαμε οικολογικά βερνίκια ματ για ελαχιστοποίηση του φαινομένου σκουρέματος του χρώματος λόγω του ήλιου και της πολυκαιρίας.

Συντήρηση σε ξύλινο πάτωμα doussie

Συντήρηση σε ξύλινο πάτωμα doussie

Συντήρηση σε ξύλινο πάτωμα doussie

Συντήρηση σε ξύλινο πάτωμα doussie

Συντήρηση σε ξύλινο πάτωμα doussie