Όταν κάποιος μου κάνει αυτή την ερώτηση , ίσως πάντα, περιμένει μια απλή απάντηση. Η απάντηση όμως δεν είναι πάντα απλή και μικρή.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που κάνουν το ξύλινο πάτωμα σας να τρίζει και επειδή είναι πολλοί θα επικεντρώνομαι κάθε φορά σε έναν.

Ένα λάθος κατασκευαστικό που γίνεται συνήθως απο τον πατωματζή  είναι η χρησιμοποίηση "κοντών" παρκέτων κατα τη τοποθέτηση του ξύλινου πατώματος. 

Τα καδρόνια τοποθετούνται  περίπου στους 35cm  παράλληλα μεταξύ τους, τουλάχιστον έτσι λένε τα βιβλία και βέβαια η πείρα. 

Αν τοποθετήσεις λοιπόν, στη σειρά, πολλά κοντά παρκέτα π.χ. μήκους 30cm, θα δημιουργηθούν πολλές ματίσεις κατα μήκος και πολύ σύντομα το πάτωμα θα τρίξει.

Στο παρακάτω παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί ξυλεία με μήκος όσο το μήκος του δωματίου. Δεν θα τρίξει πότε...Βέβαια ο κανόνας δεν είναι αυτός και το αναφέρω εντελώς συμπτωματικά άλλα η ουσία είναι μια..

Παρκέτα με μήκος όσο το δωμάτιο



Πλέκοντας κατά τη τοποθέτηση διάφορα μήκη, το ξύλινο πάτωμα μας δεν πρόκειται να τρίξει πότε...

Αν το πάτωμα σας τρίζει και δεν έχει πάρει νερά και αποτελείτε απο κοντά-μικρά παρκέτα τότε αυτό ειναι ο λόγος που τρίζει.