Κατα τη διάρκεια ζωής του ξύλινου πατώματος συνηθίζουμε να λέμε ότι τα πατώματα είναι "ζωντανά" δηλαδή σε σχέση με τις διακυμάνσεις της υγρασίας και της θερμοκρασίας τα ξύλινα δάπεδα έχουν τη τάση να συστέλλονται ή να διαστέλλονται ανάλογα με το πόσο βίαιες είναι αυτές οι αλλαγές.

Με τη ξηρασία του καλοκαιριού τα ξύλινα πατώματα συνήθως δημιουργούν μεταξύ των παρκέτων τους ψιλούς - τριχοειδής αρμούς. Μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές και αλλάξει ο καιρός ,οι αρμοί κλείνουν ξανά λόγω πάλι της διαστολής του ξύλου. Αυτό το φυσιολογικό φαινόμενο είναι συνήθως μη αναστρέψιμο αλλά καθόλου ανησυχητικό.

Ξυλεία που δεν έχει επεξεργαστεί σωστά απο το εργοστάσιο και η ξήρανση της δεν έχει γίνει με φυσικό τρόπο  παρουσιάζει ανοίγματα και αρμούς σε όλο το δάπεδο οι οποίοι αρμοί δεν κλείνουν μόνοι τους και απαιτούν συντήρηση. Η συντήρηση γίνετε σε όλο το δάπεδο απο εξειδικευμένο πατωματζή.

Η μόνη λύση για να αντιμετωπίσει ο πατωματζής τα ανοίγματα στα πατώματα είναι το στοκάρισμα.

Το στοκάρισμα στο ξύλινο πάτωμα πραγματοποιείται με μίξη ειδικής οικολογικής ρητίνης και σκόνης απο το ίδιο ξύλο που επεξεργαζόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι ενας στόκος  με  άριστες μηχανικές ιδιότητες, ο οποίος θα κλείσει τα ανοίγματα μια για πάντα χωρίς το φόβο να φύγει με τη πάροδο του χρόνου.

στοκάρισμα σε ξύλινο δάπεδο
στοκάρισμα σε ξύλινο δάπεδο

Το στοκάρισμα όπως περιγράφεται αποτελεί φάση της διαδικασίας συντήρησης των ξύλινων πατωμάτων η οποία είναι άκρως σημαντική και δεν παραλείπεται απο το πακέτο συντήρησης και αποκατάστασης που προσφέρουμε.

Τρίψιμο και λουστράρισμα σε ξύλινο πάτωμα


Η συντήρηση του ξύλινου πατώματος συνοψίζεται :
  • στο τρίψιμο 
Το τρίψιμο γίνεται με ειδική παρκετομηχανή. Ο πατωματζής που τη χειρίζεται προσπαθεί να μην γίνονται σημάδια στο πάτωμα και το δάπεδο να τρίβεται όσο πιο στρωτά γίνεται.

τρίψιμο με παρκετομηχανή
τρίψιμο με παρκετομηχανή

  • στο στοκάρισμα
Το στοκάρισμα πραγματοποιείται ενδιάμεσα των χεριών του τριψίματος και αφαιρείται μόνο με το τρίψιμο της παρκετομηχανής.

στοκάρισμα ξύλινου πατώματος
στοκάρισμα ξύλινου πατώματος δια χειρός Δάνου Τσότσου

  • και στο λουστράρισμα.
Το λουστράρισμα αναδεικνύει το ξύλινο δάπεδο και το βερνίκι θα προστατέψει το ξύλο για πολλά χρόνια. 

λουστράρισμα ξύλινου πατώματος
λουστράρισμα ξύλινου πατώματος





 Έτσι ήταν τα ξύλινα πατώματα πριν και μετά  τη συντήρηση τους απο το συνεργείο μας.

συντήρηση σε ξύλινα πατώματα
Πριν

συντήρηση σε ξύλινα πατώματα
Πριν


συντήρηση σε ξύλινα πατώματα
Μετά

συντήρηση σε ξύλινα πατώματα
Μετά