Στο βερνίκι υπάρχει η επιλογή της απόδοσης γυαλάδας δηλ. αν το θέλουμε γυαλιστερό, σατινέ ή ματ. Ότι και να επιλέξουμε η αντοχή του στο χρόνο είναι ίδια και δεδομένη.


Ο μύθος που μιλάει ότι το σατινέ ή το ματ βερνίκι δεν αντέχει στο χρόνο σαν το γυαλιστερό έχει καταρριφθεί προ πολλού .

Ο ρόλος του βερνικιού είναι πολύ σημαντικός ως αναφορά τη σχέση του με το ξύλινο πάτωμα. Είναι εκείνο που θα προστατέψει το πολύτιμο ξύλινο πάτωμα σας απο την έντονη χρήση και το νερό.

 Κατα τη διαδικασία της συντήρησης πραγματοποιείται το τρίψιμο του ξύλινου πατώματος με ειδικές λειαντικές μηχανές  ,τις περιβόητες παρκετομηχανές που εκτός απο την ομαλοποίηση του ξύλινου δαπέδου βοηθάνε και στο τέλειο φινίρισμα του.
 Ενδιάμεσα πραγματοποιείται το στοκάρισμα και στο τέλος γίνεται το λουστράρισμα του δαπέδου με το βερνίκι. Τη διαδικασία αυτή οι παλιοί τη γνωρίζουν σαν παρκέ διαρκείας .


Ο πατωματζής πλέον έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κατα τη συντήρηση του ξύλινου πατώματος όχι μόνο τα πολυουρεθανικά βερνίκια ή βερνίκια 2 συστατικών  αλλά και τα οικολογικά που υπερτερούν στα πάντα σε σχέση με τα κοινά πολυουρεθανικά βερνίκια.

Έτσι λοιπόν μετά το λουστράρισμα, που για να είναι τέλειο προϋποθέτει το βερνίκι να "πέσει" σε συγκεκριμένες στρώσεις, η ξύλινη επιφάνεια, το ξύλινο πάτωμα θα μείνει προστατευμένο για πολλές δεκαετίες.

Συντήρηση ξύλινου δαπέδου με σατινέ βερνίκι
Συντήρηση ξύλινου δαπέδου με σατινέ βερνίκι

Συντήρηση ξύλινου δαπέδου με σατινέ βερνίκι
Συντήρηση ξύλινου δαπέδου με σατινέ βερνίκι